dijous, 23 de febrer del 2012

Madama Butterfly

Madama Butterfly és una òpera en tres actes de Giacomo Puccini, sobre un llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica.

ARGUMENT:

Desembarcat a Nagasaki, Pinkerton (tenor), oficial de la marina dels Estats Units, per vanitat i esperit d'aventura s'uneix en matrimoni, segons els costums locals, amb una geisha de quinze anys, anomenada Cio-cio-san, mot japonès que significa Senyora (San) Papallona (cio-cio), en anglès Butterfly (soprano), adquirint el dret de repudiar-la després de pocs mesos; el que no tarda en ocórrer. Pinkerton torna a la seua pàtria abandonant la joveníssima esposa. Però aquesta, amb un amor ardent i tenaç cap al seu espòs, tot i mortificant-se amb la llarga espera junt al nadó nascut del matrimoni, continua repetint a tothom la seua incòl·lume fe en el retorn del seu estimat.

Pinkerton retorna sobtadament després de tres anys d'absència, però no torna sol. Ve acompanyat de una jove esposa americana. Assabentat pel cònsul Sharpless de l'existència d'un fill, ha resolt emportar-se'l a la seua pàtria i educar-lo a la manera occidental.

Només front a l'evidència dels fets Butterfly comprèn: la seua gran il·lusió, la felicitat somiada junt a l'home estimat, s'ha esvanit completament. Llavors decideix desaparèixer del món, en silenci, sense soroll. Després d'haver abraçat el seu fill, es clava un punyal al cor.

Quan Pinkerton, convulsionat pel remordiment, fa la seua aparició en la casa de Butterfly per demanar-li perdó, serà massa tard: la petita geisha ja ha acabat de patir.


Peces famoses

  • Ovunque al mondo, romança de Pinkerton (primer acte)

  • Quanto cielo! Quanto mar!, entrada de Butterfly amb cor femeni (primer acte)

  • Viene la sera, duet entre Butterfly i Pinkerton (primer acte)

  • Un bel dì vedremo, romança de Butterfly (segon acte)

  • Che tua madre dovrà prenderti in braccio, romança de Butterfly (segon acte)

  • Cor a boca closa (segon acte)

  • Intermezzo sinfònic (entre el segon i el tercer acte)

  • O a me sceso dal trono, ària de Butterfly (tercer acte)


US DEIXO L'ENLLAÇ DEL PROGRAMA OPPERA EN TAXANS RETRENSMÉS AHIR (22-2-2012) QUE PARLAVA SOBRE AQUESTA ÒPERA:


http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3962450


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada